środa, 3 lipca 2013

Placek z truskawkami

Dzisiaj drugi przepis na placek z truskawkami, tym razem do pieczenia :) I w dodatku z kruszonką - pyyyyyycha :D

Składniki:
ciasto:
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
1,5 szklanki cukru
3,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
cukier waniliowy (małe opakowanie 15 g)

kruszonka:
1/2 kostka margaryny
1,5 szklanki mąki
szczypta proszku do pieczenia
cukier waniliowy (też małe opakowanie)
1/2 szklanki cukru

No i potrzeba jeszcze truskawki - ok 0,5 kg :) I trochę margaryny do wysmarowania brytfanny.

Wykonanie ciasta najlepiej zacząć od kruszonki, ponieważ po wyrobieniu jej musi się schłodzić w lodówce, aby łatwo było ją zetrzeć na tarce. By zrobić kruszonkę wsyp wszystkie składniki na stolnicę (oprócz margaryny) i dokładnie je wymieszaj. następnie dodaj margarynę i pokrój ją jak najdrobniej nożem mieszając od razu z pozostaałymi składnikami. Następnie zagnieć wszystkie składniki, aby powstało jednolite ciasto. Włóż ciasto przeznaczone na kruszonkę do woreczka i następnie do lodówki, aby sie schłodziło.
Składniki na ciasto włóż do głębokiego naczynia (może być garnek) i zmiksuj dokładnie mikserem. Brytfannę posmaruj margaryną i rozłóż papier do pieczenia, albo papier śniadaniowy. "Wlej" ciasto na brytfannę (pisze wlej w cudzysłowiu, ponieważ jest ono dość gęstę) i rozprowadx równomiernie. Truskawki obierz z szypułek i rozłóż na cieście. Następnie zetrzyj kruszonkę na tarce również rozporowadzając ją równomiernie. Piecz ok 50 minut w temperaturze 180 st. C :) To, czy placek jest upieczony najlepiej sprawdzać wykałaczka wbijajac ją w placek. Gdy wyciągniemy wykałaczkę i będzie na niej obrane ciasto, oznacza to, że jeszcze trzeba piec :) Smacznego :D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz