sobota, 20 kwietnia 2013

Zielona sałatka

Kiedy nadchodzi wiosna pragniemy poczuć ją każdym zmysłem. Łapiemy pierwsze promyki słońca, zamykamy oczy, aby poczuć ciepły, wiosenny wiaterek, wąchamy i dotykamy pierwsze kwiaty. Zmysł smaku również dopomina się o wiosnę. Aby móc posmakować wiosny proponuję zrobic wiosenną sałatkę. Jej przygotowanie należy zacząć kilka dni wcześniej siejąc kiełki.

Sianie kiełków:
Kiełki jakie wybierzesz zależą od Twoich preferencji smakowych. Na przykład kiełki rzodkiewki smakują podobnie do rzeżuchy (mają raczej pikantny smak), lucerna i słonecznik mają posmak orzechów, natomiast kiełki fasoli mung i pszenicy są łagodne w smaku. Jeśli nie posiadasz specjalnego naczynia do kiełkowania, bez trudu możesz go zastąpić w inny sposób. Na talerzyku rozłóż jałowy gazik, w taki sposób, aby pokrywał on cały talerzyk. Lepiej jeśli na talerzyku znajdują się 2 lub 3 warstwy gazika, ponieważ kiełki się nie przewracają gdy rosną. Nie używaj waty, ponieważ podczas wyciągania kiełków, gdy urosną, wata bedzie sie wyciągać razem z nimi (jedzenie waty w sałatce raczej nie należy do najsmaczniejszych). Kiełki zasiej na talerzyku zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (niektóre należy wcześniej wymoczyć w letniej wodzie, inne od razu można wysiać). Nie zapominj o podlewaniu nasion, najlepiej, aby cały czas gazik był namoczony. Po kilku dniach wyrosną smaczne kiełki.

Sałatka:
Głównym składnikiem sałatki będą oczywiscie kiełki. Najlepiej jeśli nie będą posiadać one łupek, więc niezbędne będzie ich wypłukanie w wodzie. Niektóre kiełki przed zjedzeniem warto również sparzyć (takie informacje bez trudu można znaleźć w internecie). Pozostałe składniki to ser twarogowy, oliwki zielone, ogórek i oliwa z oliwek. Wszystkie składniki należy wymieszać i sałatka gotowa! Ser twarogowy jest dosyc słony, więc lepiej nie dodawac go zbyt dużo. Sałatka dzieki temu jest również lekko słona i nie trzeba jej przyprawiać. Do sałatki można również dodać pomidora.
Na stronach internetowych można znaleźc mnóstwo przepisów na sałatkę z kiełkami. Ja przedstawiłam swoją ulubioną, która powstała podczas mojego eksperymentowania w kuchni :) Kiełki można również dodawac do wielu potraw z mięsa czy makaronów, oraz bezpośrednio na kanapkę podczas śniadania.

Kiełki są bardzo zdrowe. Odżywiają naszą skórę, włosy i paznokcie po zimie. Są bogatym źródłem wielu składników pokarmowych, zatem spożywanie ich wyjdzie nam jedynie na dobre! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz