czwartek, 17 stycznia 2013

Aniołki z masy solnej


Przygotowanie masy
Potrzebne materiały: sól, mąka i woda. Powinniśmy zmieszać razem tyle samo gramów mąki ile soli. Jeśli nie mamy w domu wagi kuchennej, wtedy proporcje możemy odmierzać za pomocą szklanki. Na dwie szklanki mąki przypada jedna szklanka soli (sól jest bowiem cięższa od mąki). Składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie dodać wodę (powinno jej być mniej więcej tyle samo ile soli, czyli jeśli dodaliśmy szklankę soli, to musimy dodać szklankę wody) i ugniatając wyrabiać ciasto. Jeśli masa jest zbyt miękka, bądź płynna, dosyp trochę mąki, aby zgęstniała.

Aniołek
Uformuj z masy solnej pięć kulek tej samej wielkości. Jedna z nich będzie stanowiła głowę, dwie kolejne skrzydła, trzecią przetnij na pół (będą to ręce anioła), a ostatnią rozetnij na cztery części (będą to dłonie oraz stopy). Następnie zrób kulkę dwa, trzy razy większa od tych, które uformowałeś na początku (będzie to tułów anioła). Robiąc głowę uformuj z masy bryłę w kształcie jajka, a następnie spłaszcz ją otwartą dłonią. Tułów zrobisz formując „łezkę” (lub trójkąt). Połówki kulki, które mają stanowić ręce rozwałkuj na kształt węża i przygnieć z jednej ze stron, aby zrobić rozłożyste rękawy (lepiąc drugiego anioła rękawy powinny mieć kształt trójkątów). Dłonie i stopy zrobisz formując kulki lub „łezki”, a skrzydła ugniatając bryłę na kształt połówki jajka. Każdy z elementów musisz spłaszczyć mniej więcej na taką samą grubość. Przyklejając skrzydła włóż ich kawałek pod spód tułowia. To samo zrób ze stopami. Miejsca łączenia zwilżaj delikatnie wodą, aby ciasto lepiej się kleiło. Wykałaczką zrób aniołowi usta i oczy oraz ozdobne elementy na sukience i skrzydłach. Włosy również możesz zrobić z masy solnej przeciskając ją przez wyciskarkę do czosnku, albo przyklejając kilka kosmków sizalu (można go kupić w kwiaciarni) do wyschniętej dekoracji.  Z małej kuleczki zrób nos. Jeśli aniołek ma być wiszący, z kawałka drucika zrób zawieszkę i wbij ją do masy. Na koniec połóż anioła na blasze, posmaruj z wierzchniej strony białkiem jajka, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 700C i piecz przed około pół godziny do godziny (w zależności, jaki duży jest aniołek, oraz jaka jest grubość ciasta; Uwaga! Mikrofalówka nie nadaje się do pieczenia). Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia. Tak przygotowaną dekorację możesz pomalować farbami i wręczyć w prezencie bliskiej osobie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz