Przygotowanie masy
Potrzebne materiały: sól, mąka i woda. Powinniśmy zmieszać razem tyle samo
gramów mąki ile soli. Jeśli nie mamy w domu wagi kuchennej, wtedy proporcje
możemy odmierzać za pomocą szklanki. Na dwie szklanki mąki przypada jedna
szklanka soli (sól jest bowiem cięższa od mąki). Składniki należy dokładnie wymieszać,
a następnie dodać wodę (powinno jej być mniej więcej tyle samo ile soli, czyli
jeśli dodaliśmy szklankę soli, to musimy dodać szklankę wody) i ugniatając wyrabiać
ciasto. Jeśli masa jest zbyt miękka, bądź płynna, dosyp trochę mąki, aby
zgęstniała.
Aniołek
Uformuj z
masy solnej pięć kulek tej samej wielkości. Jedna z nich będzie stanowiła
głowę, dwie kolejne skrzydła, trzecią przetnij na pół (będą to ręce anioła), a
ostatnią rozetnij na cztery części (będą to dłonie oraz stopy). Następnie zrób
kulkę dwa, trzy razy większa od tych, które uformowałeś na początku (będzie to
tułów anioła). Robiąc głowę uformuj z masy bryłę w kształcie jajka, a następnie
spłaszcz ją otwartą dłonią. Tułów zrobisz formując „łezkę” (lub trójkąt).
Połówki kulki, które mają stanowić ręce rozwałkuj na kształt węża i przygnieć z
jednej ze stron, aby zrobić rozłożyste rękawy (lepiąc drugiego anioła rękawy
powinny mieć kształt trójkątów). Dłonie i stopy zrobisz formując kulki lub
„łezki”, a skrzydła ugniatając bryłę na kształt połówki jajka. Każdy z
elementów musisz spłaszczyć mniej więcej na taką samą grubość. Przyklejając
skrzydła włóż ich kawałek pod spód tułowia. To samo zrób ze stopami. Miejsca
łączenia zwilżaj delikatnie wodą, aby ciasto lepiej się kleiło. Wykałaczką zrób
aniołowi usta i oczy oraz ozdobne elementy na sukience i skrzydłach. Włosy
również możesz zrobić z masy solnej przeciskając ją przez wyciskarkę do
czosnku, albo przyklejając kilka kosmków sizalu (można go kupić w kwiaciarni)
do wyschniętej dekoracji. Z małej
kuleczki zrób nos. Jeśli aniołek ma być wiszący, z kawałka drucika zrób
zawieszkę i wbij ją do masy. Na koniec połóż anioła na blasze, posmaruj z
wierzchniej strony białkiem jajka, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego
do temperatury około 700C i piecz przed około pół godziny do godziny
(w zależności, jaki duży jest aniołek, oraz jaka jest grubość ciasta; Uwaga!
Mikrofalówka nie nadaje się do pieczenia). Po upieczeniu pozostaw do
ostygnięcia. Tak przygotowaną dekorację możesz pomalować farbami i wręczyć w
prezencie bliskiej osobie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz